Med ett privatlån kan du låna till vad du vill

Privatlån

Letar du privatlån? Om du har planer på att låna pengar till någonting annat än boende kan det mycket väl vara ett privatlån du letar efter. Dessa smidiga och populära lån går att använda till i princip allt. Många väljer att finansiera renoveringar i hemmet med privatlån, medans andra använder lånen för att resa och upptäcka nya delar av världen. Ett privatlån kan också vara ett riktigt bra alternativ när man vill samla lån och krediter.

Jämför privatlån

Jämför privatlån upp till 600 000 kr genom låneförmedlaren Freedom Finance

Lånebelopp: 5 000 - 600 000 kr
Löptid: 1 - 18 år
Utbetalning: 1 - 5 arbetsdagar
Uppl.avg: 0 - 995 kr
Ränta: 2,95 - 29,50%

Många fördelar med privatlån

Ingen säkerhet krävs
Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Detta betyder att du kan låna utan att banken tar någonting i säkerhet eller pant för lånet, exempelvis en bostad eller bil.

Du kan använda pengarna till precis vad du vill
Med ett privatlån bestämmer du själv vad pengarna ska användas till. Det behöver inte finnas något särskilt syfte med lånet som det gör när du ansöker om exempelvis ett traditionellt billån eller bolån.

Snabba utbetalningar
Ett privatlån är inte ett lika snabbt lån som ett snabblån, men bra mycket snabbare än ett bolån. För de flesta privatlån kan du räkna med det tar cirka 1-5 bankdagar innan du får möjlighet att disponera över pengarna.

Nästan alltid billigare (lägre effektiv ränta) än snabblån
Den effektiva räntan på privatlån är nästan alltid flera procentenheter lägre än på snabblån. Någonting annat positivt är att de flesta banker och långivare inte har någon bindningstid på privatlån. Detta betyder att du har möjlighet att när som helst lösa lånet utan någon extra kostnad.

Många tänker idag på ett privatlån endast som ett alternativ om man tänkt låna i ett år eller mer, men just med tanke på att det oftast inte finns någon bindningstid så kan det gå att lösa in lånet redan efter några månader (precis som du hade gjort med ett snabblån), men till en klart lägre kostnad än vad du hade fått om du tecknat ett snabblån och förlängt detta under flera månaders tid.

Tänk på detta innan du ansöker om privatlån

Jämför banker och långivare innan du slår till
Om du vill få möjlighet att hitta ett bra privatlån med låg ränta är det viktigt att du jämför flera olika banker och långivare, detta då räntan och också villkoren kan variera stort.

En medsökande ökar dina chanser att få lån
Om du vill öka dina chanser att få ett privatlån beviljat är det smart att ha en medsökande. En medsökande kan dessutom hjälpa dig att få lägre ränta på lånet och ibland också bättre lånevillkor.

Låneskydd ger extra trygghet
Låneskydd kan bäst beskrivas som en försäkring som ger dig extra trygghet om du skulle råka ut för något oväntat och får svårigheter att betala för ditt privatlån. Det kan vara för att du råkat ut för en olycka, blivit sjukskriven eller arbetslös.

Ansöka om privatlån

Bestäm hur mycket du vill låna
Hur mycket vill du låna? Ansöka om privatlån är en enkel och okomplicerad process. Att fylla i en ansökan tar sällan mer än ett par minuter, detta oavsett om du ansöker direkt hos en bank eller tar hjälp av en låneförmedlare. En bra början när man ska ansöka om lån är att bestämma lånebelopp. Ett privatlån kan vara på allt från ett litet belopp på 5000 kr, upp till 600 000 kr.

Välj önskad återbetalningstid
När du fyller i en ansökan om privatlån får du vanligtvis välja en återbetalningstid från 1-15 år. Ett privatlån har i regel en klart längre återbetalningstid än ett snabblån, men betalas nästan alltid av i snabbare takt än ett bolån. Viktigt att tänka på är att även om månadskostnaden blir lägre när du väljer en lång lånetid så blir den totala kostnaden för lånet högre eftersom du betalar ränta varje månad.

Jämför alltid flera banker
Jamför privatlån från flera banker och långivare innan du bestämmer dig för var du ska låna. Detta gör du idag allra enklast genom en låneförmedlare som specialiserat sig på privatlån, exempelvis Freedom Finance, Zmarta, Advisa eller Lendo.

Signera låneavtalet och vänta på att privatlånet blir utbetalt
Tidigare var det vanligt att du alltid behövde vänta på att skuldebrevet skulle komma med posten. Detta skulle sedan skrivas under och returneras till banken. Det finns fortfarande en del banker som använder sig av denna metod, men allt fler har gått över till att erbjuda sina kunder möjlighet att smidigt signera låneavtal elektroniskt med bankID.

När du väl signerat låneavtalet och allt är klart behöver du sällan vänta särskilt länge på att pengarna ska komma in. Vissa banker är mycket snabba med att betala ut privatlån. Ibland kan du ha pengarna på ditt konto redan samma dag som signeringen skett, medans det hos andra kan ta 2-5 arbetsdagar.

Bra att veta om privatlån

Räntan är avdragsgill
Det är bra att känna till att räntan på privatlån är avdragsgill i deklarationen. Ränteavdraget ger dig 30% tillbaka på räntekostnader upp till 100 000 kr och 21% på överskjutande belopp. Besök Skatteverkets hemsida för att läsa mer om hur avdrag för ränteutgifter fungerar.