Om du vill åka på en resa kan du antingen spara ihop pengar själv eller ansöka om ett snabbt och smidigt reselån på webben

Reselån

Vill du låna pengar till resa? Den som är intresserad av att smidigt låna pengar till en resa kan prova att ansöka om ett reselån. Ett reselån är nästan alltid ett annat uttryck för privatlån där tanken är att finansiera en resa. Dessa snabba och ofta mycket flexibla lån går idag att hitta hos en stor mängd långivare och kräver ingen säkerhet i form av bostad, bil eller liknande.

Låna till resa hos Ferratum

✅ Hos Ferratum har du möjlighet att låna upp till 45 000 kronor utan säkerhet!
✅ 98% av alla med bra kredithistorik blir godkända.
✅ Utbetalningar sker direkt till bankkontot och alla dagar i veckan.
✅ Ingen uppläggningsavgift (0 kr).

Jämför reselån genom en låneförmedlare för att få så bra ränta och villkor som möjligt

Hitta bästa reselånet via låneförmedlare

Varför jämföra lån genom en låneförmedlare innan man slår till? En bra grundregel när du vill låna pengar till resa är att inte nöja dig med det första låneerbjudandet du får, detta då olika banker ofta ger olika ränta på samma lån. Ta i stället hjälp av en låneförmedlare som specialiserat sig på att jämföra lån utan säkerhet. När du genom en låneförmedlare, exempelvis Lendo, fått möjlighet att jämföra räntor och villkor från en stor mängd långivare kan du känna dig mer trygg att du verkligen fått den bästa möjliga räntan på ditt reselån.

Låna pengar till drömresan enkelt och smidigt via Lendo

Kolla med Lendo när du är på jakt efter ett reselån med bra villkor. Lendo är idag en av Sveriges ledande låneförmedlare och har specialiserat sig på att förmedla billiga lån utan säkerhet. Väljer du att göra en ansökan genom Lendo kan du helt kostnadsfritt jämföra privatlån från upp till 40 olika banker och långivare samtidigt på en och samma kreditupplysning (UC).

Varför låna till resa?

Det finns många olika anledningar till varför man kan välja att låna pengar för att finansiera en resa. En vanlig anledning är att man inte har tillräckligt med pengar sparade för att täcka resans kostnader.

Andra anledningar kan inkludera att man vill unna sig en lyxigare resa än vad man normalt skulle ha råd med eller att man helt enkelt har stött på ett fantastiskt erbjudande för en resa som man verkligen vill uppleva. Det kan också vara så att man har blivit inbjuden av vänner eller familj att följa med på en resa och inte vill missa chansen att delta.

Vem kan teckna reselån?

Vem är välkommen att teckna ett reselån? Alla långivare och banker som erbjuder lån som kan användas för att finansiera en resa vill att den som ansöker kan uppvisa en regelbunden inkomst av något slag. Fast anställning är dock inte alltid ett krav när man vill låna till resa.

Ansöker du idag via till exempel låneförmedlaren Lendo (som vi tipsat om här ovan), så är grundkraven att man ska vara minst 18 år fyllda och ha en årsinkomst på 110 000 kr eller mer.

Andra viktiga krav som måste kunna uppfyllas är att man vid ansökningstillfället är skriven (folkbokförd) i Sverige och inte har några aktiva skulder hos Kronofogden. Tidigare betalningsanmärkningar kan accepteras dock.

Generellt kan man säga att kraven för att få ett snabblån (litet lånebelopp med kort återbetalningstid) beviljat är lägre än för privatlån (högre lånebelopp med möjlighet till återbetalningstid på flera år om så önskas).

Reselån utan UC

På jakt efter ett reselån utan UC? Många är idag intresserade av lån där det inte tas någon UC. Varje gång man skickar iväg en låneansökan tar långivaren en kreditupplysning i samband med att ansökan behandlas, detta kommer man inte undan.

Det finns dock flera långivare på den svenska kreditmarknaden som tar sin kreditupplysning hos något annat kreditupplysningsföretag än UC. Det handlar ofta om lån på mindre belopp med kort lånetid där upplysningen inhämtas från antingen Creditsafe eller Bisnode.

Innan man väljer att teckna ett reselån utan UC, som i de flesta fall är detsamma som ett snabblån utan UC, är det bra att känna till att den effektiva årsräntan nästan alltid är flera procentenheter högre (ibland tio eller till och med tjugo procentenheter högre) än för traditionella privatlån där det tas UC i samband med att ansökan behandlas.

Går det att få reselån trots betalningsanmärkningar?

Betalningsanmärkningar i registret behöver inte vara ett stort hinder för reselån. Ser långivarna att du idag har en fast inkomst och du uppfyller alla grundkraven, gärna med bred marginal, är chanserna troligtvis rätt goda att du kan få ett reselån beviljat trots tidigare betalningsanmärkningar.

Någonting bra att tänka på är att flera långivare som är kända för att kunna bevilja lån trots betalningsanmärkningar ställer krav på att man inte dragit på sig nya anmärkningar de senaste 6 månaderna.

En annan viktig förutsättning för att man ska få ett lån beviljat är att skulderna (fakturorna) betalningsanmärkningarna kommer ifrån faktiskt är betalda. Har man fakturor som gått hela vägen till Kronofogden och dessa ännu inte blivit betalda finns det stor risk att dessa ligger registrerade hos Kronofogden som aktiva skulder. Med en aktiv skuld blir det otroligt svårt, i princip omöjligt, att få lån.

Reselån trots många UC-förfrågningar

Går det att få reselån trots många UC-förfrågningar? Det är inte enbart låg deklarerad inkomst eller tidigare betalningsanmärkningar som kan ställa till det när man vill teckna nytt lån. Det är ett välkänt faktum att många långivare inte gärna beviljar lån om kreditupplysningen visar att man under en kort tidsperiod dragit på sig ett stort antal förfrågningar om UC.

Anledningen till detta är att långivarna inte kan vara helt hundra procent säkra på att den som ansöker inte har tecknat flera lån som ännu inte blivit uppdaterade i kreditupplysningen. Det råder nämligen ofta en lång fördröjning, ibland upp till 6 veckor, innan nya lån blir synliga i en UC.

Det positiva är dock att reselån ofta är på mindre lånebelopp och långivarna som främst fokuserar på denna typ av lån är ofta inte lika strikta i sin utlåning som de stora bankerna. Med andra ord, om du är intresserad av ett reselån på belopp mindre än 50 000 kr är många UC-förfrågningar inte alltid ett stort hinder. Många UC-förfrågningar kan dock ställa till det om du på jakt efter ett reselån på lite större lånebelopp (privatlån).

Detta är en viktig anledning till varför vi ofta rekommenderar våra besökare att ansöka om lån via låneförmedlare, speciellt om man är det minsta osäker på vilken långivare man ska vända sig till. Detta är ett helt klart bättre alternativ i stället för att själv skicka ansökningar till olika banker (och andra långivare) som alla kommer ta en UC, vilket leder till många UC-förfrågningar och ett klart sämre kreditbetyg.

Om du sedan tidigare har flera reselån

Ett reselån, särskilt om det är frågan om snabblån i stället för ett vanligt klassiskt privatlån, är lån som de allra flesta med någon form av inkomst kan teckna, men de kommer tyvärr ibland med en hög effektiv årsränta.

Av denna anledning är det bra för den privata ekonomin om man alltid ser till att betala av dessa lån så snabbt som möjligt. Detta är det dock långt ifrån alla som gör och resultatet av detta har blivit att många människor idag betalar alldeles för mycket i ränta på sina lån trots att det totala lånebeloppet inte är speciellt högt.

Om man sitter med ett eller flera reselån och kanske också ett par andra smålån eller avbetalningsköp där räntan är hög är det i många fall ett riktigt bra drag att undersöka om det går att få ned kostnaderna genom att slå ihop alla tidigare lån till endast ett lån.

Att det kan finnas riktigt fina pengar att spara varje månad råder det ingen tvekan om eftersom låneräntan på ett stort lån i många fall fall är klart lägre än på smålån (vilket reselån ofta är).

Det är alltid bättre att spara än att låna till något

Låna till resan ansvarsfullt

Att så många människor idag har möjlighet att teckna reselån är fantastiskt och uppskattat, men det är också viktigt att människor lånar ansvarsfullt och ser till att de inte hamnar i jobbiga situationer där de får svårt att betala tillbaka sina lån.

För att undvika detta ska man därför göra så noggranna beräkningar som möjligt redan innan man ansöker. Detta för att säkerställa att man verkligen har råd varje månad med de extra utgifterna som ett reselån kan innebära.

Avslutningsvis, besök gärna Konsumentverkets hemsida om du känner att du vill få hjälp med att få bättre koll på din ekonomi. På Konsumentverkets sajt hittar du smarta tips och användbara onlineverktyg som kan hjälpa dig med kostnadsberäkningar.